Oriunde in România

Telefon: 0752.553.553 | E-mail: office@esqcert.ro

Certificare ISO 14001

Sistemul de Management al Mediului ISO 14001

Ce este ISO 14001?
ISO 14001 a devenit standardul internațional pentru proiectarea și implementarea unui sistem de management de mediu. Standardul este publicat de ISO (Organizația Internațională pentru Standardizare), un organism internațional care creează și distribuie standarde acceptate la nivel mondial. Cea mai recentă versiune a cerințelor sistemului de management de mediu a fost publicată în 2015 și este denumită „ISO 14001: 2015”. Standardul a fost convenit de majoritatea țărilor membre înainte de a fi lansat și actualizat și, ca atare, a devenit un standard recunoscut internațional, acceptat de majoritatea țărilor din întreaga lume.
Într-un sondaj de certificare ISO 14001 la sfârșitul anului 2017, numărul companiilor care au implementat un sistem de management de mediu ISO 14001 arată o tendință stabilă la nivel mondial. 
Ce este un sistem de management de mediu?
Un sistem de management de mediu, numit adesea EMS, este format din politicile, procesele, planurile, practicile și înregistrările care definesc regulile care guvernează modul în care compania dvs. interacționează cu mediul. Acest sistem trebuie adaptat la compania dvs. specială, deoarece numai compania dvs. va avea cerințele legale exacte și interacțiunile de mediu care se potrivesc proceselor dvs. specifice de afaceri. Cu toate acestea, cerințele ISO 14001 oferă un cadru și linii directoare pentru crearea sistemului dvs. de management de mediu, astfel încât să nu ratați elementele importante necesare pentru ca EMS să aibă succes.
De ce este ISO 14001 important?
Grija de mediul înconjurător și prevenirea companiilor noastre de a produce impacturi negative asupra mediului sunt două dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă în prezent companiile. Unul dintre cele mai mari avantaje ale implementării unui SME este recunoașterea care se află printre acele companii care se ocupă suficient de mult pentru a-și reduce amprenta asupra mediului. Acest lucru poate aduce relații mai bune cu clienții, publicul și comunitatea în general pentru compania dvs., dar aduce și alte avantaje.
Alături de imaginea publică bună, multe companii pot economisi bani prin implementarea unui sistem de management de mediu. Acest lucru poate fi obținut prin reducerea incidentelor care pot duce la costuri de răspundere, prin posibilitatea de a obține asigurarea la un cost mai rezonabil și prin conservarea materialelor de intrare și a energiei prin eforturi de reducere. Această îmbunătățire a controlului costurilor este un beneficiu care nu poate fi trecut cu vederea la luarea deciziei de implementare a unui sistem de management de mediu.
Cum arată de fapt ISO 14001?
Structura ISO 14001 este împărțită în zece secțiuni. Primele trei sunt introductive, ultimele șapte conținând cerințele pentru sistemul de management de mediu. Iată despre ce sunt cele șapte secțiuni principale:
Contextul organizației - Această secțiune vorbește despre cerințele pentru înțelegerea organizației dvs. pentru a implementa un sistem EMS. Acesta include cerințele pentru identificarea problemelor interne și externe, identificarea părților interesate și așteptările acestora, definirea sferei de aplicare a EMS și identificarea proceselor necesare pentru EMS.
Leadership - Cerințele de conducere acoperă nevoia ca managementul de vârf să fie instrumental în implementarea EMS. Conducerea de vârf trebuie să demonstreze angajamentul față de EMS prin asigurarea angajamentului de mediu, definirea și comunicarea politicii de mediu și atribuirea rolurilor și responsabilităților în întreaga organizație.
Planificare - Managementul de vârf trebuie, de asemenea, să planifice funcția continuă a EMS. Riscurile și oportunitățile EMS în organizație trebuie evaluate, iar obiectivele de mediu pentru îmbunătățire trebuie identificate și planurile realizate pentru îndeplinirea acestor obiective. În plus, este necesar ca organizația să evalueze toate modalitățile în care procesele organizaționale interacționează și afectează mediul, precum și angajamentele legale și de altă natură care sunt necesare organizației.
Asistență - Secțiunea de asistență tratează gestionarea tuturor resurselor pentru EMS și include, de asemenea, cerințe privind competența, conștientizarea, comunicarea și controlul informațiilor documentate (documentele și înregistrările necesare pentru procesele dvs.).
Operare - Cerințele de operare tratează toate aspectele controalelor de mediu necesare proceselor organizaționale, precum și necesitatea identificării situațiilor de urgență potențiale și a planurilor de răspuns, astfel încât să fiți pregătiți să răspundeți în cazul în care apare o urgență.
Evaluarea performanței - Această secțiune include cerințele necesare pentru a vă asigura că puteți monitoriza dacă EMS-ul dvs. funcționează bine. Acesta include monitorizarea și măsurarea proceselor, evaluarea conformității mediului, audituri interne și revizuirea continuă a managementului EMS.
Îmbunătățire - Această ultimă secțiune include cerințele necesare pentru îmbunătățirea sistemului EMS în timp. Aceasta include necesitatea de a evalua neconformitatea proceselor și de a lua măsuri corective pentru procese.
De ce ar trebui să implementați ISO 14001 în organizația dvs.?
Avantajele ISO 14001 nu pot fi supraevaluate; companiile mari și mici au folosit acest standard cu mare efect, după cum am menționat mai sus. Iată doar câteva dintre aceste avantaje:
Îmbunătățiți-vă imaginea și credibilitatea - Asigurând clienții că aveți un angajament de gestionare demonstrabilă a impactului dvs. asupra mediului, vă puteți îmbunătăți imaginea și cota de piață prin menținerea unei imagini publice bune și a relațiilor comunitare îmbunătățite.
Îmbunătățirea controlului costurilor - O îmbunătățire pe care o caută toate companiile este reducerea costurilor. EMS poate ajuta cu acest lucru prin conservarea energiei și a materialelor de intrare, reducând în același timp incidente pentru care o companie poate suporta costuri de răspundere și controale îmbunătățite de mediu poate ajuta la obținerea unei asigurări la costuri reduse pentru companie.
Utilizați luarea deciziilor bazate pe dovezi - Asigurându-vă că utilizați date exacte pentru a lua decizii cu privire la ce să îmbunătățiți, puteți crește mult șansele ca îmbunătățirile dvs. să aibă succes prima dată, în loc să faceți mai multe încercări nereușite. Folosind aceste date pentru a urmări progresul dvs., puteți corecta aceste inițiative de îmbunătățire înainte de a pleca „de pe șine”, ceea ce poate economisi costuri și timp.
Creați o cultură de îmbunătățire continuă - Cu îmbunătățire continuă, puteți lucra către procese mai bune și impacturi reduse asupra mediului într-un mod sistematic, pentru a vă îmbunătăți imaginea publică și a reduce potențial costurile, așa cum s-a identificat mai sus. Atunci când se creează o cultură de îmbunătățire, oamenii caută întotdeauna modalități de a-și îmbunătăți procesele, ceea ce facilitează menținerea EMS.
Implică-ți oamenii - având în vedere posibilitatea de a alege între a lucra pentru o companie care arată grijă și îngrijorare pentru mediul din jurul ei și una care nu, majoritatea oamenilor ar prefera prima companie. Angajându-ți angajații într-un efort de grup pentru a-ți reduce amprenta asupra mediului, poți crește concentrarea și retenția angajaților.
Care sunt etapele practice pentru a deveni certificat ISO 14001?
Ce este certificarea ISO 14001? Există două tipuri de certificare: certificarea sistemului de management de mediu al unei companii în conformitate cu cerințele ISO 14001 și certificarea persoanelor fizice pentru a putea audita conform cerințelor ISO 14001. Această secțiune a discutat pașii pentru ca o companie să implementeze un sistem de management de mediu ISO 14001 și să îl aibă certificat.
Certificarea ISO 14001 pentru compania dvs. implică implementarea unui sistem EMS bazat pe cerințele ISO 14001, apoi angajarea unui organism de certificare recunoscut care să auditeze și să aprobe EMS-ul dvs. ca respectând cerințele standardului ISO 14001.
Începând cu sprijinul managementului și identificând cerințele legale pentru EMS, va trebui să începeți să definiți politica dvs. de mediu, aspectele de mediu și obiectivele și țintele de mediu, care definesc împreună scopul general și implementarea sistemului de management de mediu. Alături de acestea, va trebui să creați procesele și procedurile obligatorii și suplimentare necesare pentru operațiunile organizației dvs. Există mai multe procese obligatorii care trebuie incluse, iar altele trebuie adăugate pe măsură ce compania le consideră necesare. 
După ce toate procesele și procedurile sunt în vigoare, va trebui să acționați EMS pentru o perioadă de timp. Procedând astfel, veți putea colecta înregistrările necesare pentru a parcurge următorii pași: auditul și revizuirea sistemului dvs. și devenirea certificatului.
Pași obligatorii pentru finalizarea implementării și obținerea certificării companiei
După terminarea întregii documentații și implementarea acesteia, organizația trebuie să efectueze acești pași pentru a asigura o certificare de succes:
Audit intern - Auditul intern este în vigoare pentru a vă verifica procesele EMS. Scopul este să se asigure că înregistrările sunt pe loc pentru a confirma conformitatea proceselor și pentru a găsi probleme și puncte slabe care altfel ar rămâne ascunse.
Revizuirea managementului - O revizuire formală a conducerii dvs. pentru a evalua faptele relevante despre procesele sistemului de management pentru a lua decizii adecvate și a aloca resurse.
Acțiuni corective - În urma auditului intern și a revizuirii managementului, trebuie să corectați cauza principală a eventualelor probleme identificate și să documentați modul în care acestea au fost rezolvate.
Procesul de certificare a companiei este împărțit în două etape:
Etapa 1 (examinarea documentației) - Auditorii de la organismul ales de certificare vor verifica pentru a se asigura că documentația dvs. îndeplinește cerințele ISO 14001.
Etapa a doua (auditul principal) - Aici, auditorii organismului de certificare vor verifica dacă activitățile dvs. reale sunt conforme atât cu ISO 14001, cât și cu propria documentație, prin revizuirea documentelor, înregistrărilor și practicilor companiei.
Ce pregătire și certificare ISO 14001 sunt disponibile dacă sunteți persoană fizică?
Este disponibilă instruire în conceptele ISO 14001 și există o gamă largă de opțiuni de curs pentru care pot alege persoanele. Doar primul dintre cursurile menționate mai jos poate duce la certificare pentru ca individul să poată audia pentru un organism de certificare, dar celelalte sunt foarte utile pentru cei care vor folosi aceste abilități în cadrul propriei companii:
Cursul de auditor principal ISO 14001 - Acesta este un curs de pregătire de patru până la cinci zile, axat pe înțelegerea standardului ISO 14001 EMS și să-l poată folosi pentru sistemele de management de audit în conformitate cu aceste cerințe. Cursul include un examen la sfârșit pentru a verifica cunoștințele și competența și numai cu un curs acreditat, o persoană poate deveni aprobată să auditeze pentru un organism de certificare.
Cursul de auditor intern ISO 14001 - Acesta este în mod obișnuit un curs de două sau trei zile, care se bazează pe cursul principal de auditor de mai sus, dar nu include testul de competență, așa că acesta este cel mai util pentru cineva care începe să facă audituri interne în cadrul unui companie.
Cursul de conștientizare și implementare ISO 14001 - Sunt oferite mai multe cursuri care oferă cunoștințe despre ISO 14001 și modul de implementare a acestuia. Acestea pot fi cursuri pe una sau două sau chiar cinci zile și pot include chiar și sesiuni de învățare electronică online ca metodă de predare a materialului. Aceste cursuri sunt bune pentru cei care au nevoie de o imagine de ansamblu asupra standardului ISO 14001 sau pentru cei care vor fi implicați în implementarea în cadrul unei companii și mulți sunt mai economici decât să investească în cursul de auditor principal pentru cei implicați la acest nivel.

Prin Certificarea ISO 14001 compania doreste

 
  • Sa se asigure de conformitatea cu politica de mediu declarata
  • Sa dovedeasca performanta de mediu privind controlul aspectelor de mediu
  • Sa previna poluarea 
  • Sa imbunatateasca continuu protectia mediului oferindu-i avantaje ecologice si economice
  • Sa stabileasca, sa puna in aplicare si sa mentina sistemul corect structurat de management de mediu
  • se conecteze cu toate elementele organizatiei la cerintele fata de mediu

Firmele certificate ISO 14001 au raportat

 
  • Cu 50% mai putine reclamatii de mediu
  • Imbunatatirea calitatii mediului ambient
  • Reducerea poluarii
  • Reducerea factorilor ploanti
  • Cresterea cu 40% a calitatii conditiilor de munca
  • Recunoastere pe pietele din strainatate
  • Reducerea amenzilor din partea organelor de control